Blijf op de hoogte
  1. Welkom in mijn huis

    We stellen vragen over hoe we ons thuis voelen bij iemand anders. Iedereen heeft wel eens iemand uitgenodigd in hun huis, en dat kan heel verschillend zijn. Vrij formeel, heel vriendschappelijk of misschien heb je liever geen bezoek. Met een open oproep doen we een beroep op burgers om ons te vertellen hoe je mensen in je huis ontvangt. Gaat de deurbel aan de voordeur of is het oké om via de achterdeur binnen te komen? Bied je ze graag een kopje koffie aan, liever een glas water, of begin je meteen eten te maken? Schoenen uit of aan en zijn er slippers beschikbaar of is het eerder mi casa es tu casa. De resultaten van deze oproep worden gedeeld op onze website en sociale media. Je welkom voelen kan zo spontaan zijn, maar tegelijkertijd ook zo beladen. Vandaag de dag is het moeilijk om je overal welkom te voelen. Hierover organiseren we een avond van discussie met voorafgaand een welkomstceremonie.

    Reflecterende acties in ons programma:

  • Rondleidingen in andere talen.
  • Lezing filosofie met als focuspunt ‘Wat is een thuis?’
  1. Onzichtbare kennis

    We zullen historische verhalen verkennen en culturele verbindingen zoeken door middel van koffie. Koffie heeft lang een rol gespeeld in de geschiedenis; koffie komt voor bij veel belangrijke momenten. Maar waarom maakt een kopje koffie ons verbonden? Samen zoeken we naar die rol van koffie, verkennen hoe koffie wordt gepresenteerd, gedronken en gezet. Door middel van objecthandling, dialoogsessies en proefsessies vertellen we verhalen over waarom een pot koffie ons verbindt. We voorzien 3 sessies om dit doel te bereiken. Deze reis wordt gedocumenteerd met foto’s en tekeningen.

    Reflecterende acties in ons programma:

  • Samenwerking met ouderentehuizen voor verhalen door middel van objecthandling.
  • Lezing of film over voedselerfgoed.
  • Proefsessies op openbare momenten.
  1. Mijn moeder bellen

    Dit immateriële culturele erfgoed, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, is een sleutel tot het behoud van culturele diversiteit en het bouwen van bruggen tussen culturen in de huidige onderling verbonden wereld. Deze kooktradities illustreren niet alleen welk voedsel wordt gegeten, maar ook hoe het voedsel wordt bereid en hoe het wordt gegeten. In tegenstelling tot immateriële cultuur, verkent ‘voedselcultuur’ de ingewikkelde relatie tussen hoe we ons voedsel benaderen, waarbij wordt onderzocht hoe culturele factoren onze culinaire keuzes en voorkeuren beïnvloeden. Het gaat in op de redenen achter onze voedselkeuzes, waarbij niet alleen smaak en voeding worden overwogen, maar ook tradities, overtuigingen en sociale normen.

    Dit is een intergenerationeel project waarbij we een beroep doen op de jongere generatie die net op zichzelf is gaan wonen. We vragen hen hun moeder, grootmoeder of de persoon die de rol van het bereiden van huisgemaakte maaltijden op zich neemt, te bellen. De recepten die worden doorgegeven, worden verzameld en genoteerd in een boek dat wordt gepubliceerd. Persoonlijke aanwijzingen worden in de publicatie benadrukt.

    Reflecterende acties in ons programma:

  • Lezing over de diaspora van voedsel.
  • Rondleiding die voedsel in een kunsthistorische context laat zien.
  1. Een stuk stof delen

    Een stuk textiel kan veel betekenis hebben. We houden vast aan de kleding van dierbaren, je kunt er familiegeschiedenis in lezen. Kleding maken of samen naaien. We verkennen wat we bereiken als we al deze verhalen samenbrengen in de vorm van een quilt. We nodigen deelnemers uit om hun betekenisvolle stuk stof met ons te delen om samen een quilt te maken. Er zullen 4 momenten zijn onder leiding van een textielexpert om de quilt samen te maken. Ondertussen worden tekeningen gemaakt van de sessies.

    Reflecterende acties in ons programma:

  • Lezing, geschiedenis van textiel.
  • Atelierbezoek textielkunstenaar.
  1. Tentoonstelling

    Een tentoonstelling toont onze samenwerking. Je vindt er de quilt, tekeningen, foto’s en objecten die tijdens de eerdere projecten zijn gebruikt. Hiervoor zullen we een curator aanstellen om de juiste focus te bieden (The Constant Now). De tentoonstelling wordt feestelijk geopend en alle deelnemers aan de eerdere projecten worden uitgenodigd.

TIJDSLIJN

We starten de samenwerking in juni 2024 en eindigen in december 2025. We gebruiken een tijdlijn waarbij de verschillende trajecten elkaar opvolgen, wat niet betekent dat de uitvoering van de verschillende trajecten niet samen kan lopen.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie