Sinds twee jaar organiseert Amarant Art of course in twee Gentse woonzorgcentra. Zo willen we personen bereiken die vaak geen of veel minder mogelijkheden hebben om aan cultuurparticipatie te doen. Dat is het kerndoel van Amarant: kunst vanzelfsprekend maken voor iedereen, en dus ook voor de bewoners van woonzorgcentra. Na twee jaar kriebelt het om onze werking in woonzorgcentra op te schalen en uit te breiden naar andere steden en gemeenten. In dat kader komt Milan Lambrecht tijdelijk ons team versterken.
We laten onze nieuwe collega hier even zelf aan het woord:
- Welke specialiteit neem je op voor Amarant?
Vanaf eind augustus trek ik bij Amarant een sociaal-cultureel project in woonzorgcentra. Door op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan met cultureel materiaal, willen we met dit project vooral focussen op menselijke verbinding. We gebruiken kunst – de vorm van menselijke expressie bij uitstek – als middel om bruggen te slaan tussen onze deelnemers en zodoende in te zetten op hun welzijn, in de breedste zin van het woord. Zich kunnen uiten, zich gehoord en gezien voelen, het gevoel hebben ertoe te doen … Het zijn stuk voor stuk basisbehoeften die we in het woonzorgcentrum willen versterken. Met dit project willen wij via kunst inspelen op die nood. We gaan het project testen in onze nauwe omgeving en willen het daarna verder uitrollen in Vlaanderen.
- Vanwaar je fascinatie voor kunst?
Als kind werd ik vaak voorgelezen en had ik veel fantasie, een eigenschap die ik trouwens zoveel mogelijk in stand probeer te houden. Tijdens de laatste jaren van het middelbaar en in mijn opleiding tot leraar Nederlands en geschiedenis ontdekte ik de kracht van verhalen. Ik werd een boekenwurm. Ik besloot bij te studeren en een master in de Nederlandse letterkunde te halen. Daar raakte ik geboeid door de impact die goede teksten kunnen hebben op mensen. Ik heb een diepe voorliefde voor literatuur, maar kan geboeid raken door alle kunstvormen. Van de melodieën van Max Richter tot de teksten van Kendrick Lamar, van het spel met licht in El 3 de mayo en Madrid van Goya tot het spel met perspectieven in Guernica van Picasso: als het me raakt, ben ik verkocht.
- Kan kunst volgens jou een groot verschil maken in de samenleving?
Absoluut. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat maatschappelijke problemen zouden verdwijnen als iedereen wat meer Winnie de Poeh zou lezen. Dat bedoel ik maar half als grap. Kunst kan nieuwe inzichten aanreiken, kan relativeren, kan verzachten, kan verbinden, is een tegengif voor polarisatie.