Sterven in coronatijd verstoorde ingrijpend onze omgang met de dood! Wie een vriend of familielid verloor kon niet op de gebruikelijk manier afscheid nemen, wat het verlies nog pijnlijker maakte. Meer dan ooit zijn we ons bewust van het belang van de dodenzorg en onze rituelen en tradities.
Er is nood aan het praten over de dood en hoe we hier als maatschappij en als mens mee omgaan. In dit interview met Tamara Ingels, kunsthistorica gespecialiseerd in funerair erfgoed en funeraire kunst, praat David Vergauwen met haar over het belang van ‘Death Education’, ook wel levenseducatie genoemd.
Tijd dus om dit thema in de kijker te zetten!
Voor deze activiteiten kan je je nog inschrijven:
- Hoe brengen hedendaagse kunstenaars dit thema in beeld, en hieraan gekoppeld een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten te Gent.
- Bezoeken aan de begraafplaatsen van Elsene, Laken, Evere en Ukkel in Brussel*
- Bezoek aan de Westerbegraafplaats in Gent
*Let op: verschillende tijdstippen mogelijk. Check de agenda voor alle data!
Deze programma’s zijn reeds gestart of voorbij:
- ‘Dood en rouwen door de eeuwen heen’: we nemen je mee doorheen de geschiedenis en kijken hoe de mens hier in het verleden mee omging, van de oude Egyptenaren tot op de dag van vandaag.
- Bezoek aan het het Schoonselhof waarbij we specifiek de vraagstelling meenamen wat er met ons funerair erfgoed dient te gebeuren.
- Bezoek aan het Schoonselhof specifiek voor (groot)ouders en (klein)kinderen.
- Een cursus over de geschiedenis van het requiem want muziek brengt als geen ander medium grote troost in tijden van verdriet.
Met hartelijke groeten
Het Amarantteam