Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51603125534_1a2914686a_o-3
51614526919_48a608f100_o-3
51576875423_e07462ab85_o-3
51627480188_f77eb9a095_o-2
51603489445_ef130e67fb_o-3
51577156318_cdb9fed60b_o-3
51576935201_4cecea05a7_o-3
51602620918_79aa0f1f13_o-3

Deze cursus is een combinatie van 6 online sessies en twee sessies ter plaatse in de Zebrastraat, Gent

Nog steeds dreigt een ondervertegenwoordiging van vrouwen in de kunstwereld. Met de cursus ‘Ladies first’ helpen we graag om deze scheve verhouding wat recht te trekken. Onze docentes breken een lans voor een aantal markante vrouwen. Het is een eigenzinnige selectie geworden!

Inge Van Reeth : Situatieschets (online)

Hoe komt het dat er zo weinig vrouwelijke kunstenaars uit het verleden bekend zijn? Waren ze er niet? Of kennen we ze niet? Vanuit die historische situering richten we onze blik op recentere evoluties. Een aantal feministische reacties van bijvoorbeeld Guerilla Girls zorgden voor een inhaalbeweging. En welke mechanismen spelen vandaag de dag in de hedendaagse kunstwereld?

Fabienne De Meulemeester over Georgia O’Keeffe (online)

Georgia O’Keeffe (1887-1986) is veel meer dan bloemen, berglandschappen of woestijnbeelden. Met haar oefeningen in vorm en kleur is ze de pionier van het Amerikaanse modernisme, een vrouw temidden van mannelijke kunstenaars, onafhankelijk, vrijgevochten en legendarisch!

Ann Geeraerts over Peggy Guggenheim (online)

Peggy Guggenheim (1898-1979) wordt op vele manier omschreven: rijke erfgename, mecenas, art addict, mannenverslindster, minnares van het modernisme. Maar wie was die opmerkelijke vrouw die zich een plaats toeëigende in de avant-garde kringen van de 20ste eeuw? Hoe slaagde ze er in om op amper 10 jaar tijd een indrukwekkende collectie modernistische kunst te verzamelen, galeries op te richten in Europa en de US en een betekenisvolle rol te spelen in de carrière van vele Europese en Amerikaanse kunstenaars?

Inge Van Reeth praat met kunstenaar Joëlle Dubois ( In de Zebrastraat, Gent)

Voor dit gesprek komen we samen op zaterdagochtend in Gent, voor een openhartig gesprek. Joëlle Dubois maakt eerlijk werk, dat surft tussen ernst en ironie. Ze is gefascineerd door nieuwe media en in heldere kleuren schildert ze over heel eigentijdse thema’s als technologie, diversiteit en de positie van de vrouw in onze samenleving. Veel stof tot napraten dus!

Indra Devriendt over Els Dietvorst (online)

Els Dietvorst (1964) creëert met haar werk ontmoetingsplaatsen. Ze heeft oog voor mensen die ongewenst, vreemd bevonden of verstoten zijn of voor datgene wat dreigt te verdwijnen. In een samenleving waar toenemende polarisatie heerst, is ze een luisterend oor. Zonder te oordelen gaat ze in dialoog met anderen op zoek naar datgene wat ons met elkaar verbindt.

Valerie Delaey over Shilpa Gupta (online)

De Indiase Shilpa Gupta (1976) geeft in haar multimedia werk ruimte aan grensoverschrijdend gedrag. Man of vrouw, christen, hindoe of moslim, autochtoon of allochtoon, zij plaatst steeds de mens centraal. Met interactieve installaties lokt Shilpa Gupta ons mee naar een wereld waar haar principe ‘My East is your West’ fysieke en mentale muren sloopt.

Johanna Kint over Eileen Gray (online)

De Ierse ontwerpster Eileen Gray (1878 – 1976) realiseerde een zeer gevarieerd oeuvre met designklassiekers als de Fauteuil Transat. In de jaren twintig en dertig werden haar ontwerpen die getuigden van een sobere, originele schoonheid door haar tijdgenoten nauwelijks gewaardeerd. Misschien was de Gray haar tijd té ver vooruit? De laatste decennia echter groeit in internationale retrospectieves haar faam gestaag.

Valerie Delaey over kunst van vrouwelijke kunstenaars in de publieke ruimte.(in de Zebrastraat, Gent)

In het laatste deel gaan we graag aan de slag met jullie input. Ken jij een kunstwerk van een vrouwelijke kunstenaar dat je kan bewonderen op een plek in de publieke ruimte in België? We denken daarbij aan parken, pleinen, ronde punten, maar ook ziekenhuizen of scholen. Laat het ons zeker weten! De inventaris die we op die manier samen opstellen, vormt het uitgangspunt voor een boeiende uitwisseling van informatie en geheimtips.

Je kan je tip doormailen naar jan@amarant.be met als onderwerp: vrouwelijke kunstenaars in de publieke ruimte. We krijgen graag volgende informatie: de naam van de kunstenaar , de titel of omschrijving van het kunstwerk, de stad of plek, en eventueel een afbeelding.

Opm: je hoeft niet noodzakelijk een tip door te sturen om te kunnen deelnemen aan de cursus. Iedereen is welkom!

Je kan elke sessie afzonderlijk volgen of hier inschrijven voor de volledige reeks aan voordeeltarief.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Je ontvangt voor elke aparte lezing een link om deel te nemen. Die sturen we je enkele dagen voor de start van elke lezing door (kijk zeker in je spamfolder mocht je die niet ontvangen!). Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!



Past het uur niet? Je kan deze cursus ook volgen vanaf 26/01 om 19u30.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie