Filosofie gaat altijd om ons, mensen. Of om onze verhouding ten opzichte van onze omgeving. In die zin gaat filosofie steeds over menselijkheid. Toch zijn er filosofen die deze menselijkheid heel centraal stellen in hun werk. Over enkele van deze ‘menselijke’ filosofen gaat deze reeks.
Bovendien blijken deze filosofen hun vraagstellingen ook nog eens te verbinden met andere disciplines die over de menselijke werkelijkheid gaan. En wel als volgt:
- John Stuart Mill: Wat is de samenhang tussen economie, politiek en feminisme?
- Bertrand Russell: Hoe zet je je als wetenschapper in voor sociaal-kritisch engagement?
- Norbert Elias: Hoe raken we af van het individualisme, dat onze westerse filosofie kleurt?
- Søren Kierkegaard: Hoe maak je fundamentele keuzes in je leven/liefde?
- Karl Jaspers: Hoe houden we de menselijkheid actueel in een wereld die steeds meer door de technologie overheerst wordt?
- Karl Popper: Hoe evolueert wetenschap en hoe kun je die evolutie gebruiken om maatschappelijke problemen op te lossen?
Elk van de lezingen behandelt het leven, het werk en de bijdrage van deze zes filosofen. Voorkennis is niet nodig, de lezingen gaan in op wat zij betekenen voor het inzicht in wat voor wezens wij mensen nu in onze tijd zijn. Het worden geen saaie praatjes, maar interactieve happenings, rijk geïllustreerd met beeld- en klankmateriaal. En steeds betrokken op onze hedendaagse leefsituaties.
Je kan elke sessie afzonderlijk volgen of hier inschrijven voor de hele reeks aan voordeeltarief. Bekijk hieronder de aparte sessies.