Met het begrip oriëntalisme in de kunstgeschiedenis bedoelt men de uitbeelding van het Nabije Oosten door Westerse kunstenaars en dit vooral in de 19de eeuw. Zowel in de literatuur, beeldende kunsten als de muziek kan men oriëntalistische motieven ontdekken. Het dagelijkse leven, de geschiedenis en topografie van landen zoals Turkije, Syrië, Irak, Iran, het Arabische schiereiland, Jordanië, Israël, Libanon, Egypte, Tunesië, Algerije en Marokko zijn het onderwerp van de oriëntalisten. Het exotische, het buitenissige, het bevreemdende sprak bijzonder aan.
In eerste instantie wordt gepeild naar de oorsprong, betekenis en draagwijdte van het oriëntalisme; vervolgens komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de wereld van de harem, en wordt uitvoeriger stilgestaan bij een aantal beroemde oriëntalisten uit zowel binnen- als buitenland. Ook voorbeelden uit de literatuur en muziek komen ruimschoots aan bod.
Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!