Blijf op de hoogte
54000689057_c6c38192f2_o
54001912929_a3711c57e3_o

Ledendag Oudenaarde

In de voetsporen van Judith en Margaretha

Onze ledendag staat volledig in het teken van 'straffe dames'. We gaan op zoek naar sterke vrouwen die een cruciale rol speelden in de geschiedenis en naar rolmodellen die we vandaag de dag naar voor kunnen schuiven.

In de voormiddag zijn we te gast in het Lokaal Dienstencentrum De Vesting.

9u30-10u: onthaal met koffie/thee

10u-11u: Workshop ‘Wat als Vrouwen de wereld regeerden? ‘

Tijdens de ledendag maken we kennis met twee 'grandes dames' uit het verleden: Judith Van Vlaanderen en Margaretha Van Parma. Voordat we hen in de schijnwerpers zetten, gaan we eerst dieper in over wat de impact kan zijn van vrouwen aan de macht.

Uitgangspunt voor ons gesprek is het kunstproject ‘Wat als Vrouwen de wereld regeerden? ‘ van Judy Chicago.

Hoe zouden oorlog en conflict benaderd worden? Zouden onderwerpen als klimaatverandering of sociale rechtvaardigheid anders worden aangepakt? Vanuit dit perspectief verkennen en bediscussiëren we samen uiteenlopende scenario’s.

11u- 12u30: Judith Van Vlaanderen – spreker: Prof. Steven Vanderputten

In “Het verhaal van Vlaanderen” (VRT 1) leerden we Judith kennen, de eerste gravin van Vlaanderen. Is het haar skelet dat 20 jaar geleden in Gent opgegraven werd? Archeologen van Stad Gent, historici en antropologen sloegen de handen in elkaar en bogen zich over graf S127, gevonden bij de aanleg van de ondergrondse parkeergarage.. Prof. Steven Vanderputten brengt verslag uit van de bevindingen en brengt het verhaal van Judith. Maak kennis met een daadkrachtige jonge vrouw die haar lot in eigen handen nam en een vuist maakte tegen haar koninklijke vader. We slepen je mee terug in de tijd, naar de intriges van de Karolingische elite en de maalstroom van familieoorlogen waarin het graafschap Vlaanderen ontstaat.

12u30 -14u: lunch in het restaurant van LDC De Vesting

In de namiddag wandelen we naar het centrum van Oudenaarde.

14u – 16u30: Margaretha Van Parma in MOU en in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele – begeleiding Anne Puissant , Helen Buys en collega gidsen.

 

Groep 1 en 2: Mou / Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele.

 Groep 3 en 4: Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele / Mou

 

We houden halt in het stadhuis van Oudenaarde, een parel van laatgotische architectuur waar ook het MOU, Museum Oudenaarde, gevestigd is.

Het MOU brengt dit najaar ode aan een bijzondere vrouw, Margaretha van Parma, de dochter van Keizer Karel en dienstmeid Johanna Van der Gheynst, in haar geboortestad.

Margaretha van Parma (1522-1586) is niet de minste. Ze was in een turbulente tijd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog landvoogdes van de Nederlanden. Ook in Italië was ze een societyfiguur. Ze was bovendien een echte kunstliefhebber en mecenas. Hoog tijd dat deze boeiende figuur haar correcte plaats in de geschiedenis krijgt.

Met deskundige MOU-gidsen bewonderen we de portretten en prachtobjecten die Margaretha koesterde of waarvoor zij de opdracht gaf en vergapen ons aan de schitterende feestdis die ‘het feest van de eeuw’ evoceert.

We gaan ook langs in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele voor een indrukwekkende installatie van fotografe Lieve Blancquaert waarin ze portretten van moderne Margaretha’s samenbrengt. 

Na afloop wandel je vandaar terug naar de Vesting (voor wie met de auto komt) of naar het station van Oudenaarde.

 

Bereikbaarheid:

Het Station van Oudenaarde ligt op wandelafstand ( 1km) van De Vesting.

Wie met de wagen komt: Er is een parking voorzien van ongeveer 150 parkeerplaatsen.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie