Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53318456510_9a19ff10ae_o-1

Filosofie gaat altijd om ons, mensen. Of om onze verhouding ten opzichte van onze omgeving. In die zin gaat filosofie steeds over menselijkheid. Toch zijn er filosofen die deze menselijkheid heel centraal stellen in hun werk. Over enkele van deze ‘menselijke’ filosofen gaat deze reeks.

In deze lezing belicht Willie Van Peer het leven en denken van Karl Jaspers.

Van psychiatrie naar filosofie … Het humane existentialisme.

Karl Jaspers begint zijn professionele leven als arts-psychiater. Hij introduceert een heel nieuwe manier van diagnosticeren en behandelen, en als hij zich op 38-jarige leeftijd op filosofie toelegt, introduceert hij een aantal inzichten uit zijn psychiatrie. Zijn filosofie kan worden gerekend tot het existentialisme, met een accent op de humane benadering van het menselijk bestaan. 

Zijn ervaringen tijdens de Nazi-periode (zijn vrouw was Joods) tekenen zijn belang aan het levendig houden van de herinnering en de geschiedenis. De belangrijkste menselijkheid in zijn werk ligt in het humanisme, en in een afkeer van technocratie en meerderheidsdenken.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks ‘Filosofen van de menselijkheid’. Je kan de lezing afzonderlijk volgen, of je inschrijven voor de hele reeks aan voordeeltarief.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie