Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
48006293088_ab77d1134c_o

Er zijn geen menselijke samenlevingen zonder mythen en ook nauwelijks zonder godsdiensten. Waarom? Hoe komen mensen erbij om dit soort verhalen te verzinnen. En wat drijft hen om er ook daadwerkelijk in te geloven? En het gaat nog steeds door. Of het nu om Star Wars of om Wagners Götterdämmerung gaat, mythen zijn kennelijk nog steeds actueel.

Maar wat betekenen mythen nog in een wereld als de onze, waarin goden en godinnen nog nauwelijks een rol te spelen hebben, en waarin de wetenschap alles pretendeert te verklaren. Mythen komen vooral weer op de voorgrond wanneer het gaat om processen die buiten de horizon van de wetenschap vallen: in onze duiding van belangrijke levens-evenementen. Ze hebben te maken met onze plaats in de wereld, met zingeving dus. Ze leiden ons bij belangrijke beslissingen van het leven: ze bieden ons modellen, sjablonen en blauwdrukken die we gebruiken om vorm te geven aan de grondstructuur van ons leven.

Op het eerste gezicht geldt dat grotendeels ook voor godsdiensten. Maar er is een verschil met mythen: godsdiensten hebben (strakke) regels waaraan gelovigen zich moeten houden. Hoe en waarom en waar en wanneer zijn die regels ontstaan? En hoe komt het dat in al die godsdiensten de positie van de vrouw een ondergeschikte is? Of het nu gaat om het Jodendom, Christendom, de Islam, en ja … ook in het Boeddhisme is de vrouw minderwaardig. Hoe komt dat?

In de cursus behandelen we de oorsprong en de ontwikkeling van mythen en godsdiensten vanuit wetenschappelijk perspectief.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie