Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51285512680_057fb3dbcc_o
51283746362_359cd3b8d5_o
51285513290_26bc4b8da4_o

De oude hoofdstad van Opper-Gelre en nog steeds kerkelijke hoofdstad van (Nederlands-)Limburg presenteert haar talloze monumenten in een verzorgd kader. De nieuw aangelegde kaaien aan Maas en Roer nodigen uit tot flaneren. De glorie van de stad, architect Pierre Cuypers (van het Amsterdamse Rijksmuseum en Centraal Station), drukte zijn stempel op tal van gebouwen. Rondom ligt een rijk cultuurlandschap met pittoreske dorpen, romaanse kerken, feodale kastelen en barokke vestingstadjes. De sterk meanderende rivieren en de overal aanwezige plassen geven aan de streek een aangenaam vakantiegevoel. Ideaal om d.m.v. een fietstocht van ca 60 km te ontdekken. Die loopt uiteraard over volkomen vlak terrein.

Vanuit Maaseik en het veel oudere Aldeneik gaat het met de veerpont naar het vestingstadje Stevensweert en verder langs de aloude romaanse stiftskerk van Sint-Odiliënberg naar Roermond. Op het stemmige kerkhof bekijken we het beroemde ‘oecumenische’ graf met de handjes. Na de vrije lunch bezoeken we het stadje met de beide grote kerken, de romaanse Munster en de gotische kathedraal. Over de Maasbruggen rijden we naar Horn, de stamburcht van de graven van Hoorn waarvan de bekendste in Brussel op last van Alva werd onthoofd. De rivier- en plasdijken voeren ons langs de oude, op terpen gelegen dorpjes Beegden, Heel en Wessem, en tenslotte naar het Witte Stadje Thorn, een van de mooiste van het land. Een korte rit brengt ons terug naar Maaseik.

Praktisch

Afspraak: op Parkeerplaats Grens aan de rotonde vlak voor de Maasbrug in Maaseik.

Terugkeer: rond 20u op dezelfde plek.

Helaas heeft Maaseik geen treinstation meer. Het dichtsbijgelegen station, Genk, ligt op anderhalf uur fietsen langs… de voormalige treinbedding.

Inbegrepen in prijs: ticket veerpont, ticket bezoek stiftskerk van Sint-Odiliënberg

Tip: wie in de omgeving wil overnachten vindt goede adressen in Maaseik zelf of liever nog in de oude kern van Aldeneik.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie