De barokperiode (grofweg de 17de en vroege 18de eeuw) bracht op muzikaal vlak een aantal componisten voort wiens werken vandaag nog steeds tot de canon van de klassieke muziek behoren: Monteverdi, Bach, Händel en Vivaldi zijn vandaag niet meer weg te denken uit de leefwereld van de gemiddelde klassieke muziekliefhebber.
In deze cursus gaan we in op hun muziek in relatie tot de tijden waarin zij leefden. Via een kaleidoscoop van invalshoeken proberen we de barokperiode muzikaal in kaart te brengen. We zullen uiteraard spreken over de grote werken (met 'Messiah', en 'Mattheuspassie'), de populaire genres (cantate, opera, sonate, suite, etc.) en de nieuwe instrumenten (van violen tot klavecimbels), maar ook over de volksmuziek, de dans en het theater, het sociale lot van de muzikanten, de plaats van de vrouw in het muziekleven en de invloeden van kerk en staat.
Kortom, deze cursus presenteert een cultuurhistorische zoektocht naar de fundamenten van de Westerse muziekcultuur. Ter aanvulling werk je thuis ook met digitaal oefenmateriaal dat je tijdens de lessen aangereikt wordt.