Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52035818775_fed6cd182d_o
LEAD Technologies Inc. V1.01

Wie denkt aan de zomer, denkt aan de zee. En wie aan de zee denkt, denkt aan schepen. Een ideaal moment dus om op zoek te gaan naar die verhalen en episodes uit de geschiedenis waarin de scheepvaart een prominente rol speelde. De grote ontdekkingsreizen, de druk bevaren handelsroutes, de oorlogsexpedities, … het zijn er zoveel dat we besloten er een vervolgreeks van te maken die elke zomer op het programma komt. En hoe kunnen we beter elk verhaal illustreren dan met de beroemde schepen die er een hoofdrol in speelden. Je kan elke lezing afzonderlijk volgen, of kiezen voor de hele reeks in een voordeelpakket.

De Carolus VI, de Oostendse Compagnie en haar aanwezigheid in India

Vaak minder bekend dan de Nederlandse VOC of de Britse East-India Company, werd in 1723 in de Zuidelijke Nederlanden ook een handelscompagnie opgericht met het oog op de Azië-handel naar China en India: deze werd officieel de Generale Indische Compagnie (GIC), of ‘Oostendse Compagnie’ genaamd, naar haar uitvalsbasis in de Oostendse haven. In vergelijking met de buurlanden was deze compagnie met een tienjarig officieel bestaan slechts een kort leven beschoren. Toch zien we ook hier lange en riskante zeereizen, en allerlei pogingen om in India voet aan wal te krijgen en er handelsposten te vestigen. De compagnie kende een bloedig einde, en werd onder diplomatieke druk van de buurlanden opgeschort. Toch speelde haar aanwezigheid ook een rol in de Europese koloniale handel met India, die uiteindelijk tot de Britse kolonisatie zou leiden, waarvan de ontwrichtende impact doorleeft tot op vandaag. Ook de zeereizen vanuit Oostende speelden hierin een onrechtstreekse rol. In deze lezing neemt het schip de Carolus VI ons hierbij mee naar de minder bekende Oostendse interacties in 18e-eeuws India, om er de lokale interacties met handelaren en diplomaten te bekijken. Voor vele Europese zeelieden en handelaars was het de eerste keer dat men in voor hen exotische streken terechtkwam, waardoor de interactie met de lokale bevolking ook de nodige misverstanden en conflicten inhield.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Tips: bekijk ook de fietstocht (vm én nm) ‘langs de verdwenen Zwinhavens’

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie