Filosofie gaat altijd om ons, mensen. Of om onze verhouding ten opzichte van onze omgeving. In die zin gaat filosofie steeds over menselijkheid. Toch zijn er filosofen die deze menselijkheid heel centraal stellen in hun werk. Over enkele van deze ‘menselijke’ filosofen gaat deze reeks.
In deze lezing belicht Willie van Peer het leven en denken van Bertrand Russell.
Maak kennis met de filosoof van de wiskunde en van het sociaal verzet. Misschien op het eerste gezicht een ongewone combinatie. Maar wel waar. Hij geldt als een grondlegger van de filosofie van de wiskunde – maar daar zullen we het in onze lezing niet (lang) over hebben. Wel over zijn kwaliteiten als mens, als minnaar, als sociaal bewogen actievoerder, onder meer tegen de nucleaire bewapening en tegen het imperialisme. Voor dat verzet kwam hij ook in de gevangenis. Wat ook weer raar is, want Russell was van adel! Zijn hele leven heeft hij gestreden tegen bijgeloof, tegen kwezelachtige religie, en tegen de angst die het leven van zovele mensen beheerst. In talloze maatschappelijk geëngageerde lezingen en geschriften probeerde hij de ideeën van de Verlichting ingang te doen vinden in brede lagen van de bevolking. Waarvoor hij in 1950 de Nobelprijs voor literatuur kreeg.
Zijn History of Western Philosophy geldt nog steeds als een standaard werk. Weinigen hebben een zo diepgaande invloed uitgeoefend op de filosofie in de 20ste eeuw. Voor al zijn werk kreeg hij in 1949 de befaamde ‘Order of Merit’ uit de handen van de toenmalige koning George VI, die niet slechts een beetje gegeneerd was om een voormalige gevangene het eervolle kenteken op te spelden …
Deze lezing maakt deel uit van de reeks ‘Filosofen van de menselijkheid’. Je kan de lezing afzonderlijk volgen, of je inschrijven voor de hele reeks aan voordeeltarief.