Blijf op de hoogte
53814829553_9837b8e436_o

Hoe functioneerde de democratie in Athene, de eerste in de westerse geschiedenis, en nog vaak aangehaald als het ideale model van een directe democratie? In twee sessies onderzoeken we hoe dit systeem functioneerde en of het vandaag de dag ook nog zou kunnen werken? Ook als we de 5° eeuw voor Christus bekijken, is de actualiteit van vandaag (crisis van de democratie en populisme) nooit veraf. We lazen dit al in het boek Alkibiades en gaan hier nu wat dieper op in.  

1. Wie is voor, wie is tegen? Is toneel en kunst een podium voor de democratie?                                                      

Voor- en tegenstanders van de democratie: de Perzische monarchie als tegenhanger, Perikles als de grote leidsman, de filosofen Sokrates en Plato als tegenstanders, de sofist Protagoras als voorvechter. Het Parthenon op de Akropolis als veruitwendiging van de democratische gedachte. Het toneel als democratisch podium in Athene: Sofokles en Euripides verbinden tragische mythen met democratische ideeën, en bij Aristofanes lachen we ermee. Het ontstaan van een intellectuele cultuur en het kritisch denken in de geschiedschrijving (Herodotos en Thoekydides), de geneeskunde (Hippokrates) en de retorika (de sofisten).

Op zoek naar boeken over de klassieke oudheid? Dan kan je vanzelfsprekend bij de Groene Waterman terecht!

De zaal van De Groene Waterman bevindt zich in de historische kelder van de boekhandel en is enkel bereikbaar via een trap. Er is geen lift aanwezig.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie