Blijf op de hoogte
54001912929_a3711c57e3_o-1

Het kan nog steeds Judith uit ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ zijn: dankzij DNA-onderzoek krijgt het vrouwenskelet stilaan een gezicht.

De grote najaarsexpo in de Sint-Pietersabdij wordt een variatie op een whodunit met als crime scene het Gentse Sint-Pietersplein. Archeologen, historici en bio-antropologen slaan de handen in elkaar en heropenen een onderzoek naar de centrale vraag: Bevat graf S127, gevonden bij de aanleg van de ondergrondse parkeergarage, de stoffelijke resten van Judith van West-Francië, koningsdochter en eerste gravin van Vlaanderen? 

Samen met gids Valerie De Witte duik je de wetenschappen in en probeer je de levenspuzzel te leggen van Judith, koningsdochter en eerste gravin van Vlaanderen. Je leert er de daadkrachtige Judith kennen. Een fascinerende jonge vrouw die haar lot in eigen handen neemt en een vuist maakt tegen haar koninklijke vader. Het onderzoek sleept je mee terug in de tijd, naar de schatkamers en intriges van de Karolingische elite en de maalstroom van familieoorlogen waarin het graafschap Vlaanderen ontstaat.

Om de Karolingische periode en de leefwereld van Judith in beeld te brengen, wordt een unieke collectie museale objecten eenmalig samengebracht. Ze geven je een inkijk in het leven aan het Karolingische hof in de 9de-10de eeuw. Van een zwaard uit Zweden, over sieraden en liturgische sandalen uit Zwitserland, tot een vouwstoeltje uit Italië. Deze stille getuigen gaan in de expo de dialoog aan met het verhaal van Judith.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie