Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53972292117_ac174aea7d_o
53973177371_08ffdbd4ab_o
53973499179_6cf2e40bdb_o
53973177346_938e0e9d11_o

Aswan is een van de belangrijkste steden van Egypte en één van de topbestemmingen van Amarant in 2025. Een goede reden dus om deze stad en haar rijke geschiedenis van dichtbij te bekijken.

Aswan ligt helemaal in het zuiden van Egypte, bij de zesde Nijlcataract in de historische regio Nubië. Duizenden jaren lang fungeerde Aswan, in de oudheid door de Grieken ‘Syene’ genoemd, als strategische grenspost. De stad lag aan de meest noordelijke Nijlversnelling, waar de Egyptenaren hun expedities naar het zuiden begonnen, op zoek naar mineralen zoals goud, en later ook arbeidskrachten. Nubië (of Kush) was lange tijd een Egyptisch wingewest, maar in de 8e eeuw voor Christus keerden de rollen om. Zwarte farao’s uit Nubië regeerden Egypte tot de Assyriërs hun macht overnamen.

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat Aswan al in de prehistorie een belangrijke nederzetting was. De oudste sporen van bewoning zijn gevonden op het eiland Elephantine, een van de weinige goed bewaarde locaties uit het faraonische tijdperk. Dankzij Aswans politieke, militaire en economische betekenis groeide het uit tot een religieus centrum, waarvan indrukwekkende tempels en graven nog steeds getuigen.

Tijdens vier sessies nemen we je mee door de geschiedenis van Aswan, van de vroegste tijden tot vandaag. Naast het faraonische verleden, met hoogtepunten als het eiland Elephantine, de graven van Qubet el Hawa en de tempels op Philae, kijken we ook naar de recente geschiedenis, zoals de bouw van de beroemde Aswan-dammen, het ontstaan van het immense Nassermeer en de gedwongen verhuizing van duizenden Nubiërs.

Of je nu met ons naar Egypte reist, de regio binnenkort zelf bezoekt of gewoon vanuit je zetel wilt genieten van dit rijke verleden: deze activiteit is zeker iets voor jou!

Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. In de meeste gevallen worden de online sessies opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Jullie ervaringen
"Een meeslepend betoog van een bevlogen lesgever die je onderdompelt in de wereld van het oude Egypte, pharaos, tempels en pyramiden."
– Hendrik Mestdagh (Deelnemer)
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie