Blijf op de hoogte
53955927211_7bff77e69b_o-1
53956249869_7856993163_o

Met de term impressionisme wordt gewoonlijk een beweging in de Franse schilderkunst benoemd die tussen zowat 1860 en 1900 bijzonder prominent was. Zowel wat onderwerp als wat uitvoering betreft, betekende deze wijze van schilderen een breuk met de eerder conservatieve academische schilderkunst. 2024 was een speciaal jaar, want het was in 1874 dat voor het eerst dat schilderijen in deze stijl werden getoond, zoals Impression soleil levant van Claude Monet, dat aan de basis ligt van de benaming impressionisme.

Deze revolutionaire wijze van schilderijen had zowel binnen als buiten Frankrijk een enorme invloed en tot op vandaag is impressionistische kunst bijzonder in trek bij de verzamelaar. Kunstenaars verlieten hun geboorteland om in Frankrijk deze nieuwe kunst te bestuderen, terwijl anderen, die toen al in Frankrijk leefden, zich bekeerden tot dat nieuwerwetse impressionisme. Weldra ontstond een soort van Pan-Europees impressionisme, waarbij pleinairistische onderwerpen, kleur en verfbehandeling werden opgenomen in de academische schilderkunst.

Samen met Peter De Smet ga je telkens op zoek naar de belangrijkste vertegenwoordigers van het impressionisme buiten Frankrijk om te ontdekken hoe zij zich het impressionisme eigen maakten. Op 4 dinsdagavonden komen 4 verschillende regio's aan bod. Engeland, de VS, België en een aantal andere Europese landen. De inschrijving is per lezing.

Impressionistische tendensen in de Belgische schilderkunst

In 1904 ontstond onder leiding van Emile Claus de kunstvereniging Vie et lumière. Het luminisme mag gerust beschouwd worden als een variant van het Franse impressionisme. Al vóór de oprichting van Vie et lumière waren heel wat Belgische kunstenaars betoverd door het voorbeeld van Monet en zijn zielsverwanten. We bekijken werk van vertegenwoordigers van o.a. de School van Wechelderzande, zoals bijvoorbeeld Jozef Heymans, de School van Tervuren met Emile Lecomte en de School van Dendermonde, denk aan Isodore Meyers. Ook Anna en Eugène Boch en verschillende leden van Les XX , zoals de jonge Ensor waren in de ban. 

Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. In de meeste gevallen worden de online sessies opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie