We gaan op zoek naar de gemeenschappelijke culturele code van de volkeren die van 1200 v. Chr. tot 1519 n. Chr. Mexico en Guatemala bevolkten. Van de Olmeekse 'moedercultuur', over de koninklijke Maya, de Zapoteekse stedenbouwers, de inwoners van het keizerlijke Teotihuacan, de cultuur- en oorlogsminnende Tolteken, tot en met de Spartaanse Mexica/Azteken: we verkennen al deze dominante culturen en kijken hoe zij tijdens hun bloeiperiode elk hun handelen mee bepaalden door die zogenaamde Meso-Amerikaanse culturele onderstroom.
Voor het ontleden van deze culturele code kijken we naar de belangrijkste artefacten die deze culturen achterlieten in de vorm van de meest prachtige ‘kunstvoorwerpen’ in keramiek, hout, gesteente, schilder-, bouw- en smeedwerk. Het centrale thema van al deze creaties is de uitbeelding van de afhankelijkheidsrelatie tussen de goden en de mensen. Daarbij diende de mens zijn bloed en soms zijn leven te (laten) offeren om de door de goden ingestelde, kosmologische orde maar ook de maatschappelijke standenstructuur met vergoddelijkte leiders te kunnen bestendigen.
Deze activiteit loopt in nauwe samenwerking met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Tijdens deze reeks leggen we dan ook de nodige verbanden met hun, naar Europese en zelfs mondiale standaarden, uiterst rijke en interessante collectie precolumbiaanse artefacten uit alle gebieden en culturen.
Tip: aansluitend organiseren we ook een rondleiding in de vernieuwde Amerika-zalen in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis op 15 december.
Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. In de meeste gevallen worden de online sessies opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!