De manier waarop we voor de gemeenschap zorgen, gebeurt vaak via voedsel. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze praktijken anderen geen schade berokkenen? Daarover gaan we samen met experte voedselpolitiek Fairouz Gazdallah in gesprek, op zoek naar verhalen en antwoorden.
Onze omgang met voedsel confronteert ons met mensenrechtenkwesties en daagt ons uit om anders naar dingen te kijken. De sappige tomaten in onze salades verbergen vaak een bittere waarheid: vluchtelingen in het Spaanse Almeria en omstreken werken onder mensonterende omstandigheden om deze oogst mogelijk te maken. De gepelde garnalen op onze borden zijn vaak het resultaat van uitbuiting van vrouwelijke arbeiders in fabrieken in Marokko, waar seksisme en onveilige werkomstandigheden de norm zijn. Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen onze identiteit en verbinding met de gemeenschap, terwijl we zorg dragen voor de ecosystemen waarvan we deel uitmaken.
Je wordt aangemoedigd om voedselherinneringen op te halen, verhalen en tips te delen.Vanuit die inbreng schetst Fairouz het verhaal van een voedselproductieketen die biodiversiteit koestert, vrouwen empowert, lokale gemeenschappen versterkt, en bedreigde kennis en culturen doet floreren.
In samenwerking met Zebrastraat