Filosofie gaat altijd om ons, mensen. Of om onze verhouding ten opzichte van onze omgeving. In die zin gaat filosofie steeds over menselijkheid. Toch zijn er filosofen die deze menselijkheid heel centraal stellen in hun werk. Over enkele van deze ‘menselijke’ filosofen gaat deze reeks.
In deze lezing belicht Willie van Peer het leven en denken van Søren Kierkegaard.
Je moet zélf – fundamenteel – kiezen!
De Deense Søren Kierkegaard (1813-1855) publiceert onder verschillende pseudoniemen, waardoor zijn werk dubbelzinnig is: filosofie of literatuur? Heel veel van zijn essays gaan over muziek en erotiek, hoe muziek de verschillende stadia van begeerte uitbeeldt. De verschillende personages waaronder hij schrijft, laten hem toe de lezers te confronteren met verschillende keuzes in het leven, zonder dat hij daarbij zelf een voorkeur uitspreekt: het is aan de lezer om die keuzes te maken.
We bespreken uiteraard ook zijn levensgeschiedenis, met de dramatische afbreking van zijn verloving – terwijl hij haar zijn hele leven trouw zal blijven. En we bekijken de muziekfragmenten die hem tot leidraad dienen bij zijn erotische beschouwingen.
Deze lezing maakt deel uit van de reeks ‘Filosofen van de menselijkheid’. Je kan de lezing afzonderlijk volgen, of je inschrijven voor de hele reeks aan voordeeltarief.
Tip: op zoek naar boeken over deze filosoof? Dan kan je vanzelfsprekend bij de Groene Waterman terecht!
De zaal van De Groene Waterman bevindt zich in de historische kelder van de boekhandel en is enkel bereikbaar via een trap. Er is geen lift aanwezig.