Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53318235393_62399f5ae7_o

Filosofie gaat altijd om ons, mensen. Of om onze verhouding ten opzichte van onze omgeving. In die zin gaat filosofie steeds over menselijkheid. Toch zijn er filosofen die deze menselijkheid heel centraal stellen in hun werk. Over enkele van deze ‘menselijke’ filosofen gaat deze reeks.

In deze lezing belicht Willie van Peer het leven en denken van Norbert Elias.

Hoe heeft civilisatie onze psychologie geschapen?

Hoe snuiten we onze neus? Hoe reageren we op bloot? Hoe gaan we om met fysiek geweld? Dit zijn slechts enkele van de vragen die in het werk van Norbert Elias (1897-1990) aan de orde komen. Bij al dit soort fysieke gedragingen reageren we (vaak heel) emotioneel. Of niet, wanneer er een proces van civilisatie heeft plaats gevonden tijdens de vorige eeuwen. 

Dit staat centraal in het werk van Norbert Elias. Dit beschavingsproces verandert de persoonlijkheidsstructuur van de mensen die erin betrokken zijn. En die veranderen op hun beurt de sociale structuren van een samenleving. Denk maar aan verminderd geweld in onze samenleving, de opkomst van dierenrechten, of aan de vrijere omgang tussen mannen en vrouwen.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks ‘Filosofen van de menselijkheid’. Je kan de lezing afzonderlijk volgen, of je inschrijven voor de hele reeks aan voordeeltarief. 

Tip: op zoek naar boeken over deze filosoof? Dan kan je vanzelfsprekend bij de Groene Waterman terecht!

De zaal van De Groene Waterman bevindt zich in de historische kelder van de boekhandel en is enkel bereikbaar via een trap. Er is geen lift aanwezig.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie