Met deze filosofiereeks willen we je via een historische en systematische inleiding een breed zicht bieden op de ingewikkelde, maar tevens fascinerende rol van wijsbegeerte vandaag.
Gedurende zes sessies wordt aandacht besteed aan denkers die, volgend op het Duitse Idealisme, in de loop van de 19de eeuw de bakens hebben uitgezet voor de huidige ‘postmoderne’ tijd.
De eerste sessie draagt als titel Van abstract naar concreet en behandelt het denken van figuren als Arthur Schopenhauer, Ludwig Feuerbach en Søren Kierkegaard.
In de tweede sessie Hegel op zijn voeten komt het invloedrijke denken van Karl Marx aan bod.
De derde sessie handelt over Positivisme en utilitarisme in Frankrijk met figuren als Destutt de Tracy, Saint-Simon en Auguste Comte.
De vierde sessie draagt als titel Positivisme en utilitarisme in Groot-Brittannië. Hier komen onder anderenJeremy Bentham, John Stuart Mill en Herbert Spencer aan bod.
De vijfde sessie handelt over Friedrich Nietzsche onder de bekende titel De dood van God.
De reeks besluit met een uiteenzetting over het complexe, nog steeds zeer actuele maar omstreden denken van Sigmund Freud onder de titel Knecht in het eigen huis.
De cursus richt zich in eerste instantie tot cursisten die reeds enigermate vertrouwd zijn met het filosofische denken, maar ook debutanten kunnen vrij makkelijk aansluiten.
Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!