In deze lezingenreeks buigen we ons over het feministisch denken vanaf de Verlichting tot vandaag.
Zes keer zetten we een stroming centraal. In elke lezing belichten we de visie van één van de boegbeelden.
1. Verlichting, met Mary Wollstonecraft als pionier
2. Russische Revolutie, met Alexandra Kollontaj voor het voetlicht
3. Suffragettes, met Emmeline Pankhurst en dochters, vechtend voor kiesrecht
4. Tweede Feministische Golf, met Simone de Beauvoir als boegbeeld voor
emancipatie en gelijkheid v/m
5. Postmodernisme, met Luce Irigaray die bij geen enkele stroming wil horen
6. MyFeminisme, met de vraag waar we staan in tijden van multiculturaliteit en wokisme en Jolande Withuis als één van de vele stemmen in de aan de gang zijn discussie over gender, vrije meningsuiting en vrijheid.
Simone de Beauvoir (1908-1986) was een Franse filosofe en de levenspartner van de existentialist Jean-Paul Sarte. In 1949 schreef zij 'De tweede sekse', een boek over de situatie van vrouwen dat vele jaren na het verschijnen – in de 60s – van grote invloed zal zijn. Het wordt het belangrijkste boek van de tweede feministische golf. De strijd voor gelijke rechten voor vrouwen wordt in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw een massabeweging en sindsdien worden vrouwenrechten ondersteund door de grote internationale organisaties. ‘Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt’ is het belangrijkste citaat uit ‘De tweede Sekse’ en had oorspronkelijk helemaal niets met transgender te maken.
Aanbevolen literatuur: Hermsen, Joke (red): Simone de Beauvour. Alles wel beschouwd. Amsterdam/Antwerpen: Klement/Pelckmans, 2008.