Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Boekentoren UGent
Boekentoren UGent
52177450080_51fe44838e_o-1
52175965227_ba7ab91d15_o-1
Henry van de Velde

Online lezing:

Maandagavond 24 april – 19u30 tot 22u

Docent: Deeviet Caelen

Bezoek Boekentoren (1u) en wandeling (1u):

zondag 7 mei – 14u tot 16u

Gids: Sylvie Brems (Gentse Gidsen)

De Boekentoren van de Universiteit Gent, een meesterwerk van architect Henry Van de Velde, bepalend voor de Gentse skyline, is na een restauratie van 9 jaar sinds vorig jaar weer publiek toegankelijk.

We bezoeken de belvedère op de 20e verdieping met een royaal 360-gradenuitzicht. Verbaas je over het modernistische ontwerp en krijg inzicht in de deskundige restauratie ervan door Robbrecht en Daem architecten. Aansluitend snuiven we de sfeer op van deze fascinerende universiteitswijk tijdens de wandeling in de Sint-Pietersnieuwsstraat en op het Sint-Pietersplein. Nergens anders in Gent is de dialoog tussen wetenschap, kennis, religie en kunst intenser dan op het hoogste punt van de stad, de Monte Blandinium.

Opm: De leeszalen en het boekendepot van de Boekentoren kunnen niet worden bezocht.

Als voorbereiding op dit bezoek schetsen we graag het bredere kader van het oeuvre van Henri Van de Velde in een online lezing. Als Van de Velde in 1936 de Boekentoren in Gent oplevert, heeft hij er al een lange internationale carrière op zitten. Hij was sinds de jaren 1880 niet alleen actief als schilder, architect, illustrator, pedagoog en ontwerper van talloze gebruiksvoorwerpen, maar ook als theoreticus. Zo draagt volgens Van de Velde ‘de lijn de kracht en energie in zich van diegene die ze getrokken heeft.’ Zijn typerende lineaire ornamentiek is als zodanig een persoonlijke handtekening en uitdrukking van zijn stijlidioom dat evolueert van de art nouveau tot het modernisme. In al zijn realisaties versmelten schilderijen, beeldhouwwerken, interieurdecoratie, meubilair en de architectuur tot één organisch geheel. In deze presentatie overlopen we zijn opdrachten in Ukkel, Weimar, Jena, Hagen, Otterlo en Gent. Daarbij vergelijken we foto’s van vandaag met die van toen de gebouwen net opgeleverd werden.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie