In de 15de eeuw (het beroemde Quattrocento) kende Firenze een opstoot van creativiteit op de meest uiteenlopende vlakken van de filosofie tot de plastische kunsten. In de eerste helft van de eeuw vernieuwden drie vrienden elk een tak van de kunsten: Brunelleschi de bouwkunst, Donatello de beeldhouwkunst en Masaccio de schilderkunst en zo maakten ze van Firenze “de wieg van de renaissance”. Maar ook in de 16de eeuw werd er grote kunst gemaakt door schilders als Andrea del Sarto en beeldhouwers als Giambologna. Deze lezing maakt deel uit van de reeks 'De protagonisten van de Florentijnse renaissance' waar deze vijf hoofrolspelers aan bod komen. Samen vormen ze een mooi overzicht van de Florentijnse kunst tussen 1400-1600. Je kan elke lezing afzonderlijk volgen, of inschrijven voor de vijf lezingen in een voordeelpakket.
Andrea del Sarto, de schilder zonder fouten
De Florentijnse kunst van de 16de eeuw is bij het grote publiek minder goed bekend omdat vooral het Rome van de renaissancepausen het nieuwe kunstcentrum werd met de beroemde meesterwerken van Raffaël en Michelangelo. Toch werd er in Firenze heel wat moois geproduceerd. Andrea del Sarto was zowat de Florentijnse Raffaël en enkele van zijn schilderijen behoren tot de grootste meesterwerken van de hoogrenaissance.
Tip: Wil je graag alles in het echt zien? Je kan met ons mee op reis naar Firenze in 2023!
Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!