Wie denkt aan de zomer, denkt aan de zee. En wie aan de zee denkt, denkt aan schepen. Een ideaal moment dus om op zoek te gaan naar die verhalen en episodes uit de geschiedenis waarin de scheepvaart een prominente rol speelde. De grote ontdekkingsreizen, de druk bevaren handelsroutes, de oorlogsexpedities, … het zijn er zoveel dat we besloten er een vervolgreeks van te maken die elke zomer op het programma komt. En hoe kunnen we beter elk verhaal illustreren dan met de beroemde schepen die er een hoofdrol in speelden. Je kan elke lezing afzonderlijk volgen, of kiezen voor de hele reeks in een voordeelpakket.
De Victoria en de reis van Magalhães
Op 10 augustus 1519 verliet een kleine vloot van vijf kwetsbare schepen, waaronder de kraak ‘Victoria’, o.l.v. de Portugees Fernão de Magalhães Sevilla, het kloppend hart van de koloniale onderneming van Castilië. Doel van deze door Karel V goedgekeurde en grotendeels betaalde missie: via het westen de Molukken, de specerijeneilanden bij uitstek in de Oost, bereiken. Zonder de fel bevochten verdragen met haar buur te schenden zou Castilië zo toch toegang tot deze fabelachtige kruidenrijkdom kunnen verwerven. De onvoorziene uitkomst van deze onderneming: een waanzinnige reis van drie jaar om de wereld, de eerste van haar soort! Onderweg registreren we het rampzalige verlies van 4 schepen en van meer dan 90% van hun bemanning, inclusief die van vloothoofd Magalhães. Muiterij, gewapende confrontaties met lokale bevolkingen, gevangenschap in handen van de Portugezen, gekmakende dehydratie en de onzichtbare schrik van elke zeeman: scheurbuik, waren vertrouwd gezelschap. Enkel de ‘Victoria’ o.l.v. kapitein Juan Sebastián Elcano en 18 bemanningsleden keerden heelhuids via het oosten in Sevilla terug. In deze lezing brengen we het wedervaren van de protagonisten, hun drijfveren en ideeën, maar ook de grote kosmografische en politieke betekenis van deze eerste ommevaart in kaart.
Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!
Tips: bekijk ook de fietstocht (vm én nm) ‘langs de verdwenen Zwinhavens’