Op zaterdag 9 april vindt de tiende Gentse Dag van de Filosofie plaats met als thema ‘Intimiteit en vervreemding’. De dag start om 13.30u in het KASK in Gent met een (gratis) welkomstwoord door peter Jean Paul Van Bendegem. Nadien kan je kiezen tussen een reeks aan lezingen/debatten/filosofische leesgroepen en gesprekken/… Tussen de activiteiten door zal je ook kunnen speeddaten met tal van filosofen.
Welke impact hebben maatschappelijke veranderingen als de digitalisering van de leefwereld, de komst van migranten en vluchtelingen, en de klimaatverandering op intimiteit en vreemdheid? Welk effect hebben lockdowns op hoe we ons lichamelijk en in ons denken verhouden tot nabije en verre anderen?
We nemen de stand op en kijken we hoever we van elkaar zijn afgedreven, of hoe dicht we elkaar zijn genaderd.
Hoe vertrouwd een vriend, geliefde, huisdier of huis ook is, op een dag kunnen zij ons toch vreemd voorkomen. ‘Intieme vreemden’, zoals Lillian Rubin het noemde. Alsof er onder de intieme nabijheid iets vreemds verborgen zit, dat aan de oppervlakte komt. Zelfs voor jezelf kun je een vreemde zijn, zoals filosofe Julia Kristeva al stelde. Staat die vreemdheid intimiteit in de weg? Of is deze juist de voorwaarde voor intimiteit?
Vervreemding en intimiteit spelen een wonderlijk spel nu we elke fysieke afstand in een mum van tijd digitaal kunnen overbruggen. Vrienden zijn misschien ver weg, maar intieme technologieën wekken de indruk dat zij dichtbij zijn. Brengt intieme technologie ons nader tot elkaar of vervreemdt deze ons van de ander en onszelf? En wat moeten we denken van social care robots en seks robots?
Intimiteit en vreemdheid zijn eveneens aan de orde in de ontmoeting met onbekenden of met mensen die andere opvattingen of achtergronden hebben. Hoeveel intimiteit kan zo’n ontmoeting aan?
En wat kunnen klassieke denkers als Hegel en Marx ons leren over de dynamieken van vervreemding?
Paul Verhaeghe schrijft het essay, dat de hele maand april voor slechts 5 euro te koop is in de boekhandel. Ook kunnen we alvast verklappen dat hij één van onze sprekers wordt op 9 april.
Het volledige programma vind je op www.dagvandefilosofie.be.
De Dag van de Filosofie is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt tijdens de Maand van de Filosofie in april. In een gevarieerd programma van lezingen, debat, interviews, workshops en filosofisch gesprek worden fundamentele vragen onder de aandacht gebracht van een breed publiek met het doel om reflectie en meningsvorming te bevorderen.
Avansa regio Gent coördineert de Dag van de Filosofie. Ze slaan de handen in elkaar met Universiteit Gent, Kask & Conservatorium / HOGENT Howest, Masereelfonds, deBuren, Plusgroep Lezingen, Amarant, Maand van de Filosofie, Knooppunt Fenomenologie, Boekhandel Limerick, Bibliotheek de Krook en StadGent.