Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51270611358_c3eac5ae50_o
51271128799_0e601d8001_o
51270396771_83102d475a_o
51270405901_3439020734_o

nieuwe formule : online lessenreeks in combinatie met atelierbezoek.

Dat de mensheid in deze wereld voor onnoemelijke uitdagingen staat is een open deur intrappen. We leven op een planeet, zo stelt Peter Sloterdijk, waar onze bestaanscondities steeds precairder beginnen worden en waar we genoodzaakt zijn tot een groot collectief project… dat van een ‘planetaire co-immunisering’…

Nadat Amarant docent filosofie Jean-Pierre Vanhee eerder de actuele filosofen Yval Noah Harari en Slavoj Zizek besprak, neemt hij nu de Sferen-trilogie van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk onder de loop. 

Peter Sloterdijk zette zich als filosoof op de kaart met de publicatie van ‘Kritiek der cynische rede’. Sindsdien bleef hij met een grote regelmaat publiceren en filosofische debatten uitlokken. Maar in 2014 verscheen van hem een van de invloedrijkste teksten van het tweede decennium van de 21ste eeuw: Sferen. Aan zijn sferen-trilogie wordt door welhaast elke hedendaagse filosoof gerefereerd. In dat imponerende magnum opus poneert hij immers de gedurfde stelling van de sferische constitutie van al het menselijke. De grondgedachte van dit zeer rijk gedocumenteerd en geïllustreerd werk is heel eenvoudig. De mens is een sferen-bewonend en sferen-bouwend wezen. Zonder die beschermende omhullingen zou hij niet kunnen zijn wie hij is.

In het eerste deel Bellen bestudeert hij de kleinere en intiemere microsferen waarin elk menselijk leven een aanvang neem. Het tweede deel, Globes gaat over de macrosferen. Dat zijn de grotere gezamenlijke binnenruimtes waarin gemeenschappen zich ophouden. In het derde deel getiteld Schuim behandelt hij onze eigen ruimte, wat de geglobaliseerde wereld is en de problemen die daarmee te maken hebben.

Peter Sloterdijk studeerde filosofie, germanistiek en geschiedenis. In de Sferen-trilogie komen die studiedomeinen op een onovertroffen manier samen. De taal is wervelend, vernieuwend, verrassend. Hij put ter illustratie en verduidelijking van zijn grote verhaal uit de rijke Westerse kunst- en cultuur geschiedenis. Als filosoof doet hij iets wat onmogelijk werd geacht: een nieuwe alomvattende antropologische stelling poneren.

Honoré d’O, één van onze belangrijkste installatie- en videokunstenaars, is al even enthousiast over de Sferen-trilogie van Sloterdijk. Hij laat zich beschrijven als ‘ruimtekunstenaar’, die met een mix van herkenbare materialen, video’s en immateriële elementen zoals licht en lucht, kleine en grootschalige verrassende poëtische elementen creëert.

In deze cursus doorgrondt Jean-Pierre Vanhee de theorieën en ideeën van Peter Sloterdijk en op zaterdag 11 december brengen we een bezoek aan het atelier van Honoré d’O in Gent. Het exacte adres van het atelier wordt meegedeeld na inschrijving.

Inspiratie, achtergrond en ideeën om te denken over ons handelen in de grote wereldinstallatie waarin we vandaag leven, zullen we zeker vinden.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie