Op 20 oktober 2019 legde Amarant haar leden in de watten.
De ledendag stond in het teken van het project ‘Spot the Carrot’ dat de historische veredeling van groenten en fruit onder de loep neemt. Dankzij dit wetenschappelijk onderzoek dat kunst en plantengenetica combineert kwam je te weten hoe onze dagelijkse vitaminebommetjes er vroeger uitzagen.
De Plantentuin van Meise was de ideale plek om dit verhaal te vertellen.
Het werd een dag boordevol cultuur, actie en culinaire verrassingen.
Programma van de dag:
- 9u30: ontvangst in het kasteel van Bouchout met koffie/thee en kleine versnapering
- 10u00: klein concert met Clari d’Amores uit het Terra Nova Collective van Vlad Weverbergh. De Clarinette d’Amore is een speciale klarinet die erg in trek was ten tijde van Mozart. Omdat er vandaag geen enkel bespeelbaar exemplaar bestaat, liet het Terra Nova Collective twee exemplaren nabouwen.
- 11u00: lezing: in het kader van hun ‘Spot The Carrot’-project, doen David Vergauwen en Ive De Smet enkele genetische principes uit de doeken. Vervolgens gaan ze dieper in op kleuren, smaken, en voedzaamheid (inclusief giftigheid) van ons plantaardig voedsel en plaatsen ze eten en drinken in een context van schilderkunst.
David Vergauwen & Ive De Smet - 12u30: ‘mezze de luxe anno 1560’ historisch buffet geïnspireerd op recepten uit ‘Eenen nyeuwen coock boeck’ uit 1560.
Deze lunch wordt samengesteld door het creatieve kookduo Rosemarie en Michaël Verlinden van Atelier m. Dit atelier is een duurzaam Gents cateringbedrijf met een bijzonder motto: ’think local, zero waste & leaf to root’. Rosemarie is kunsthistorica met een hart voor smaak, kleur & kwaliteit. Michaël is bio-ingenieur, gespecialiseerd in levensmiddelenwetenschappen en voeding. Speciaal voor deze dag verdiepen ze zich in het recreëren van eeuwenoude recepten om jullie zo een unieke, culinaire belevenis te bezorgen. - 14u00: Algemene inleiding over Plantentuin. De wetenschappelijke collecties van Plantentuin Meise zijn uiterst divers. Ze bevatten een levende collectie, zadenbank, en een herbarium van meer dan 4 miljoen specimens. Deze collecties omvatten vaatplanten, paddenstoelen, algen, korstmossen, mossen en slijmzwammen uit diverse werelddelen, en bevatten een schat aan informatie voor de studie van biodiversiteit, evolutie en conservatie van planten. Frederik Leliaert, wetenschappelijk directeur van Plantentuin Meise, laat je kennismaken met deze fascinerende wereld.
- 14u20: bezoek achter de schermen van het herbarium, Frederik Leliaert en Ann Bogaerts (Attaché Departement Bryophyta – Thallophyta)
- 15u15: receptie met een drankje en een hapje + vrij bezoek aan de Plantentuin Meise
Volgende partners maken deze dag mogelijk: