Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
49700101831_a7e887ee58_h

Voorsteden bezoek je best per fiets. Te voet zijn de afstanden te groot, per auto is het te ingewikkeld, je kan niet overal door en je kan vooral nergens stoppen om rond te kijken.

Het zuidelijk segment van het Brussels Gewest bezit wellicht niet zoveel alombekende publiekstrekkers als het oostelijke of het noordwestelijke segment die we al eerder doorploegden. Toch is het op het gebied van architectuur ongetwijfeld het rijkst bedeeld. Van middeleeuwse abdijen tot hypermoderne cohousing-projecten, van het strakke, zuivere modernisme tot de kleurrijke, pittoreske art déco, van de echte tot de neo-Vlaamse renaissance, van de sjieke maar conservatieve beaux-arts tot de frisse expostijl, alle stijlen zijn ruimschoots aanwezig. Zowat alle grote Belgische architecten passeren de revue. De talloze mooi vormgegeven parken en de aanwezigheid van beken en vijvers versterken de villegiatuur-indruk van vele wijken. Want de gemeenten die we nu doorfietsen – Vorst, Sint-Gillis, Ukkel en Elsene – bezitten ook het meeste natuurschoon. De diep ingesneden valleien van de Zenne en haar zijriviertjes zoals de Geleytsbeek, de Ukkelbeek of de Watermaalbeek, bieden steeds weer mooie hoekjes. Omwille van het fietscomfort volgen we trouwens zoveel mogelijk deze valleien van de Maalbeek en de Woluwe, die vaak gevolgd worden door de gewestelijke fietsroutes. Hier en daar maken we gebruik van de Groene Wandeling, een wandel- en fietspad dat het hele Gewest omringt.

We vertrekken aan het metrostation Coovi/Ceria. Dat is handig gelegen aan de Bergensesteenweg, vlakbij uitrit 16 op de Ring, met ruime parkeermogelijkheid. Voor wie met de trein komt, spreken we een half uur voordien af aan het Zuidstation, uitgang Horta, en we fietsen samen naar het vertrekpunt (4,5 km).

De tocht loopt doorheen de interbellum-tuinwijk Het Rad, dwarst vervolgens de Zennevallei, en doorsnijdt Vorst, van de voormalige Wiels-brouwerij, nu museum van moderne kunst, tot aan de dorpskern ontstaan rondom de aloude abdij. Langs zachthellende valleitjes bereiken we het (voorlopig toch nog) groene zuiden van Ukkel, aan de grens met Linkebeek en Sint-Genesius-Rode. We passeren de Sterrenwacht en talloze kapitale villa’s met privé-bewaking. Sommige ervan bewoond door de nakomelingen van de Mobutu-clan. Rondom de Sint-Pieterskerk, het oude centrum van Ukkel, is volop lunchgelegenheid. We bewonderen de architectuurpareltjes aan de Ukkelse Coghenlaan, in de wijk Hoogte Honderd (Vorst) en in de Elsense wijk Tenbosch. Tenslotte doorsnijden we Sint-Gillis in één lange bergaf, van de Gevangenis naar het gezellige Voorplein en de stoere Hallepoort. Langs het Zuidstation bereiken we opnieuw het vertrekpunt.

Stefan Van Camp begeleidt u op deze fietstocht van zo’n 50 km over een zo vlak mogelijk parcours en geeft u alle nodige achtergrondinformatie. De bedoeling is niet om grote sportieve prestaties neer te zetten, maar om het stadslandschap beter te leren kennen.

Afspraak: Een tiental minuten eerder bij de metro-ingang COOVI/CERIA aan de Bergensesteenweg 1292 (dit is het huisnummer) in 1070 Anderlecht, vlakbij uitrit 16 op de Brusselse Ring. Vlakbij is er ruim parkeergelegenheid. Het station Brussel-Zuid ligt op 4,5 km. Opgelet! Het is niet toegelaten met de fiets in Brussel-Centraal uit te stappen.

Deelnemers: Breng je eigen fiets mee. Of huur een fiets in het Zuidstation: https://www.blue-bike.be/nl.

 Tijdens deze coronatijden houden we ons ook bij Amarant aan strikte maatregelen:

-groepen van maximum 20 personen voor wandelingen

-groepen van maximum 15 personen voor fietstochten

-afstand bewaren tussen de deelnemers (1,5 meter)

-docent en deelnemers dragen een mondmasker

-headsets worden vooraf en nadien grondig ontsmet 

-de vrijwilliger die de groep begeleidt, heeft handgel bij zodat mensen op gelijk welk tijdstip de handen kunnen ontsmetten

-de groep blijft niet langer dan nodig op eenzelfde plaats staan

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie